Waterstraalsnijden begint waar andere snijtechnieken hun limiet bereiken

Waterstraalsnijden begint waar andere snijtechnieken hun limiet bereiken

Snijden met water… Al van gehoord?

Waterstraalsnijden is een specifieke techniek die toelaat om zo goed als alle materialen met een ongeziene precisie op maat te versnijden. Daar waar andere frees- en snijtechnieken tekort schieten, levert snijden met water vaak de oplossing.

Bij waterstralen worden geen chemische, hete of agressieve straalmiddelen gebruikt, maar een bijzonder fijne waterstraal van 0,1 tot 0,3 mm dik die onder maar liefst 3.800 bar druk en tegen hoge snelheid wordt gericht op het te snijden materiaal. Door de uitzonderlijke kracht van de extreem fijne waterstraal worden zelfs materialen tot 200 mm dik moeiteloos en in een oogwenk versneden.

Bij harde materialen kan er aan de waterstraal  eventueel ook een extra abrasief of straalgrit (bv. zand) toegevoegd en dan spreekt men van abrasiefsnijden, maar snijden met water zonder straalgrit is vaak al voldoende om de klus te klaren. Snijden met enkel water biedt trouwens ook heel wat opvallende voordelen…

De voordelen van snijden met water op een rijtje

  • Waterstralen kan toegepast worden om quasi elk materiaal te snijden. Dat gaat van zachte materialen zoals rubbers en foam, tot plexi, trespa, kunststof en glas. Toch kunnen ook ultraharde materialen zoals graniet, metalen en non-ferro materialen met water gesneden worden. Zolang het materiaal op zich niet reageert met water, is waterstraalsnijden mogelijk. Doordat er geen chemische bestanddelen voorkomen in het snijproces is snijden met water zelfs geschikt om gevoelige materialen zoals karton en streng gereglementeerde producten te versnijden.

  • Doordat er geen warmte vrijkomt tijdens het snijproces wordt de waterstraaltechniek ook wel eens de koude snede genoemd. Brandplekken, verkleuring, versmelting en vervorming door hitte worden dus vermeden. Ook composietmaterialen en kunststof producten kunnen daarom risicoloos versneden worden. Er wordt ook geen warmte in het product gebracht. Daardoor blijven de fysische kenmerken en technische prestaties van het te snijden product onveranderd.

  • Dankzij de extreme precisie van de waterstraal is een relatief braamloze snede gegarandeerd wat een naadloze montage van de gesneden onderdelen vergemakkelijkt. Is een extreme accuratesse vereist, dan is snijden met water ongetwijfeld een van de meest nauwkeurige technieken

Wat kan onze waterstraalmachine voor u betekenen?

Bij Phantomcase passen we de waterstraaltechniek vooral toe om heel zorgvuldig de plastazote binnenbekledingen van onze flightcases op maat uit te snijden, maar onze waterjet kan ook voor u materialen op maat snijden.

U hoeft ons alleen een technische tekening te bezorgen in .dwg of .dxf en wij versnijden uw plaatmaterialen helemaal volgens uw ontwerp met een nauwkeurigheid tot een tiende van een millimeter! Heeft u geen Autocad tekenprogramma, dan kan u ook een schets of foto bezorgen. Onze technische tekenafdeling zet uw schetsen met plezier om in een geschaald technisch ontwerp.

Vooral bedrijven besteden loonsnijwerk in onderaanneming aan ons uit. Dat zijn bijvoorbeeld constructiebedrijven die de voorbewerking vaan hun producten aan ons toevertrouwen. Zij beschikken vaak niet over een eigen waterstraal- of freesmachine, willen de slijtage aan hun eigen machines beperken of kostbare tijd uitsparen door deze snijwerken uit te besteden.

Ook particulieren kunnen bij Phantomcase echter snijwerk op maat laten uitvoeren. Een enkel item laten versnijden voor een herstelling in huis, een onderdeel voor een kunstzinnig object of een origineel en gepersonaliseerd geschenk laten maken. Alles is mogelijk!

Graag meer informatie of een vrijblijvende offerte?

Heeft u uitdagend snijwerk voor snijden met water of een opdracht voor onze CNC freesmachine in gedachten? Laat het ons weten! Wij bespreken met plezier uw project in detail me u en bezorgen u een vrijblijvende prijsofferte voor uw snij- en freeswerken.